Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


noisemod

NOISEMOD levegővédelmi hatásterület számító szoftver - működési leírás

Az Imagináció Mérnökiroda Kft. által fejlesztett NOISEMOD szoftver alapvetően két részből áll: egy grafikus felületből, amelyen keresztül a felhasználó számítási feladatokat állíthat össze, illetve a számítást ténylegesen végző „számítási motor”-ból. A projektek összeállítása a háttérben szövegfájlok megírását jelenti, amelyek megfelelő vezérlőparancsokat tartalmaznak és leírják a fájlban megadott adatokat.

Ilyen projektfájlok kézzel is összeállíthatóak az informatikában jártas szakemberek számára, de az egyszerűbb használat érdekében lehetőséget kínálunk arra, hogy ezzel ne találkozzon a felhasználó, ha a szakmai feladatra akar koncentrálni:

Környezeti zajterhelés ábrázolása a QGIS térinformatikai szoftver és a NOISEMOD szoftver együttes használatával

A folyamat menete a következő:

  • Szoftver telepítés

Először természetesen fel kell telepíteni a NOISEMOD szoftvert és a QGIS térképezőt és plugint a számítógépre, amely a NOISEMOD telepítőjével néhány kattintással egyszerre megtehető. Ezután érdemes a NOISEMOD és QGIS szoftvereket elindítani.

  • Projekt összeállítása a szükséges alaptérkép, illetve forrás- és egyéb térbeli alakzat fedvények létrehozásával:

A QGIS térképezőben a projekt összeállítása az NOISEMOD-QIS projekt létrehozás ikonra történő kattintással lehetséges. A felugró ablakban meg kell adni:

  • a projektnevet,
  • a projekt munkakönyvtárat a merevlemezen, ahova az összes projektadat elfér,
  • egy alaptérképként használható műholdkép kivágat URL-jét, amelyet a weboldalunkon lehet összeállítani,
  • majd ki kell választani, hogy milyen forrásfedvényekre és légszennyező komponensekre van szükség a projektben.

A projekt létrehozásakor az alaptérkép automatikusan letöltődik az internetről, és létrejönnek a szükséges forrásfedvények.

  • Forrásadatok és térbeli elhelyezkedésük definiálása:

Ezt követően lehet a QGIS térképezőben egy forrásfedvény kiválasztásával és az fedvény szerkesztés ikon megnyomásával a fedvényt szerkesztési állapotba kapcsolni és - a fedvény típusától függően - a digitalizáló funkciók segítségével (elem hozzáadás) a QGIS alkalmazásban létrehozni az adott fedvényhez tartozóan egy alakzatot (pontszerű forrásnál pl. egy pontot, területi forrásnál a sarokpontokat). Egy alakzat rajzolása a jobb egérgombbal fejezhető be.

Egy alakzat térbeli megrajzolását követően az alapadatok beviteléhez automatikusan megjelenik egy adatbeviteli ablak, ahol megadható pl. a forrásmagasság, kibocsátott hangteljesítményszint, stb.

A hangterjedés minél pontosabb számításhoz nem csak a zajforrások megrajzolására van szükség, hanem a hang számára akadályt jelentő térbeli alakzatok, mint pl. épületek, falak megrajzolására is indokolt a legtöbb esetben. A szoftver az épületek ferde tetőszerkezetét nem tudja kezelni, ebben az esetben javasolt a tetőszerkezet magasságának kb. a harmadánál megadni az épület magasságát.

Az összes alakzat létrehozása után a fedvény szerkesztés ikon ismételt megnyomásával fejezhető be a fedvény szerkesztése és megtörténik annak merevlemezre mentése. A „receptorháló” fedvénynél csak egy (praktikusan téglalap) alakzatot kell létrehozni, amelynek maximális síkbeli kiterjedése alapján történik később a befoglaló téglalap kiterjedésének és középpontjának meghatározása.

A homlokzati forrásokat speciális módon kell felvinni a projektbe: előbb meg kell rajzolni az épületet, amelyen a zajkibocsátó nyílás(ok), felület(ek) van(nak), majd a ikon megnyomását követően ki kell jelölni ezt az épületet a térképen. Ha ez sikerült, akkor a felugró ablakban lehet megadni a zajforrás adatait: először a fenti részen ki kell választani, hogy melyik homlokzaton legyen a forrás, majd meg kell adni a zajkibocsátás és fizikai méret adatokat, végül pedig az alsó részen elhelyezni az adott homlokzaton a forrást úgy, mintha szemben állnánk az adott épülethomlokzattal. A térképen egy világoskék vonal jelöli ezek után az adott felületi forrást, amelynek adatai értelemszerűen a 'Homlokzati források' fedvényben kerülnek rögzítésre.

A QGIS kezeléséhez ezek a magyar nyelvű dokumentációk adnak segítséget, illetve a döntően magyar nyelvű kezelőfelület.

  • Számítás indítása és az eredmények térképi ábrázolása:

Először a QGIS térképezőben a rétegek között ellenőrizni kell, hogy az összes olyan forrásfedvény meg legyen jelenítve a térképen, amelyeket a számításba bele kíván venni. A számítás előtt ezen rétegek láthatóságának szabályozásával lehet szabályozni, hogy mely típusú források kerüljenek bele a számításba.

Ezt követően a QGIS térképezőben a NOISEMOD-QGIS számítás indítás ikonra kattintva egy adatbeviteli ablakban adhatóak meg, hogy milyen korrekciókkal számoljon a szoftver. Az OK gombra kattintással alapértelmezés szerint létrejön a NOISEMOD bemeneti fájl. Ezt a betöltve a NOISEMOD kezelőfelületén, a számítás könnyen futtatható (ha szükséges, a receptorháló paraméterek változtathatóak). Ezt követően le kell futtatni szintén a NOISEMOD kezelőfelületén a kontúrozást és érdemes a raszterkép készítést is megcsináltatni a szoftverrel, majd a QGIS térképezőben a NOISEMOD-QGIS számítás indítás ikonra kattintva az eredményfájl rávetíthető a térképre izophon vonalak formájában (illetve ha készült raszterkép, az is rákerül a térképre), mindez minimális felhasználói beavatkozással.

  • Ábrázolás változtatása, papír alapú nyomtatható térképek összeállítása:

Ha valami miatt nem megfelelő az automatikusan beállított kontúrozás, akkor el kell távolítani a kapott fedvényt a térképről és a NOISEMOD szoftver kezelőfelületén újra lehet kontúroztatni a receptroháló számítási eredményeit. Ezután a NOISEMOD-QGIS számítás indítás ikonnal újra lehet indítani a feldolgozást, de ebben az esetben az „Bemeneti fájl készítés” opciót ki kell hagyni, mert így csak a frissen elkészített kontúrfájl feldolgozása történik meg újra.

Alternatív megoldásként, a számított zajszintek ábrázolása látványos módon megoldható a 'Contour' nevű modullal, amelyhez érdemes feltelepíteni a 'Memory Layer Saver' nevű modult is, mert az elkészült fedvények így menthetőek a legkönnyebben. Ehhez a megoldáshoz először importálni kell a térképre a receptorháló pontjaira számított zajszinteket a ikonra kattintva, ahol a számítások nyomán létrejött xxx_zaj.dat fájl-t kell betölteni, majd szöveghatároló karakternek a Tabulátort kell kijelölni, illetve X mezőnek a field_1-et, majd Y mezőnek a field_2-t. Az importálást követően az egyes térbeli pontok és zajszint adatai bekerülnek egy fedvénybe. Ezután lehet a kontúrozó modult indítani a ikonnal. Itt először is meg kell adni, hogy az előzőleg létrejött pontszerű fedvénnyel dolgozunk tovább, illetve annak is a field_3 nevű mezőjével, amelyben a zajszint adatok vannak. Az ablak alsó részén lehet definiálni a kontúrozási határokat. A modul egyaránt tud vonalas kontúrokat, illetve sávonként azonos színnel kitöltött poligonokat létrehozni, amelyek a szabványos zajtérkép ábrázoláshoz kiválóan használhatóak.

Ha elkészültek az immissziós vizsgálatok, akkor a menüből a Fájl → Nyomtatás vezérlő → Szerkesztő1 opciót választva feljön egy új ablak, ahol egy A4 fektetett papírra állítottunk össze egy lehetséges elrendezést. A térképmezőt kijelölve és a jobb oldali ablakrészben az „Elem tulajdonságok” fülön a „Terjedelem” lapot választva látható egy „Beálítás a térképi terjedelemre gomb”. Kezdetben ennek segítségével már egy látható térkép állítható össze. Természetesen az oldalon az összes elem megjelenítési tulajdonságai a továbbiakban az egyedi igények szerint módosíthatóak.

Részletes bemeneti fájl specifikációk

Amennyiben a fentebb leírtaknál részletesebb információkra van szüksége, akkor a NOISEMOD szoftver működési részleteit itt találja.

Quantum GIS térinformatikai szoftver telepítése

A korábban említettek szerint rendszerünk részét képezi egy plugin, amelyet a Quantum GIS nevű nyílt forrású térinformatikai alkalmazáshoz fejlesztettünk ki. Ez az alkalmazás a NOISEMOD szoftverrel együtt automatikusan telepíthető a számítógépre, de külön vagy utólag is megoldható a telepítés az alábbi lépések segítségével:

1. Töltse le a Quantum GIS alkalmazás legfrissebb stabil változatának telepítőkészletét innen:

Platform Link
Windows. Linux, MacOS https://www.qgis.org/en/site/forusers/download.html

és kövesse a telepítőkészlethez tarozó utasításokat. Windows alatt a szokásos eljárás alapján telepíthető az alkalmazás, más op. rendszerek alatt elsősorban a disztribúció csomagkezelőjéből érdemes telepíteni, vagy a fenti oldalakon megadott általános telepítők futtatásával.

2. A QGIS első indítását követően a 'Modulok → Python modulok lekérése' menüpontra kattintva előjön a QGIS Python modul telepítő ablak. Itt a 'Tárházak' fülre kell kattintani, majd a 'Hozzáad' gombra és megadni a tárház nevét, ami lehet pl. IMAGMERNOK, majd az URL-t: https://www.imagmernok.hu/qgisplugin.xml . Ezután az 'Opciók fülön' engedélyezni kell a külső modulok megjelenítését, majd a 'Modulok' fülön megjelenik a KVMOD plugin a listában, amelyet már csak a 'Modul telepítés/frissítés' gombbal le kell tölteni és aktiválni. E folyamat eredményeképpen 7 db új ikon jelenik meg a kezelőfelület eszközöket tartalmazó részén, és innentől kezdve haszálhatóak az ON-LINE rendszerhez illeszkedő QGIS funkciók.

A Quantum GIS alkalmazás tapasztalatunk szerint elég sokoldalú térinformatikai alkalmazás, amely számos pluginnel bővíthető, akár egyedi igények szerint is.

noisemod.txt · Utolsó módosítás: 2018/06/13 13:08 szerkesztette: Nagy Ferenc