Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


gmaps-eov

Google maps -> EOV térképfedvény internetes szolgáltatás

EOV fedvénykészítés

Ezen az oldalunkon egy Google-maps műholdfelvétel térképmezőből készíthető egy EOV koordináta rendszerbe transzformált raszterfedvény (TIF kép és a térbeli elhelyezkedést leíró WORLD fájl). A weboldal többi része nem lesz rajta a fedvényen. A szolgáltatás teljesen ingyenes és az is marad.

Az oldal fejlécében először a kivágat szélesség és magasság méretét kell megadni képernyő pixelben, ez lesz a továbbiakban a létrehozandó TIF fájl képmérete is. Természetesen csak akkora méretet érdemes megadni, ami még a rendelkezésre álló monitoron kezelhető és átlátható. Túl nagy méret esetén a szerverünk erőforráskorlátai miatt nem biztos, hogy sikerül a képtranszformáció. A 'VÁLTÁS' gommbal kérhető az új képméret érvényesítése.

Ezt követően a Google maps-en szokásos navigációs eszközök (egérgomb lenyomva tartásával húzható a kép egy pontja, és a görgővel nagyítható, kicsinyíthető) segítségével be kell állítani at a földrajzi területet, amit a végső képen látni szeretnénk.

A 'GENERÁLÁS' gomb megnyomásával indul a raszterkép létrehozása, amely kb. 10-15 másodperc is lehet. Az elkészült kép és a térbeli információkat tartalmazó world fájl a jobb oldalon elérhető a folyamat végén. Mindkettőt le lehet tölteni és térinformatikai rendszerbe (Arcview, Mapinfo, Quantum GIS) illeszteni. A transzformáció jellege miatt a létrejövő kép szélein keskeny, változó szélességű fekete csíkok láthatóak.

EOV koordináta lekérdezése

A fentieken túlmenően a weboldal arra is használható, hogy a műholdtérképre kattintva az aktuális földrajzi szélesség és hosszúság alapján számított EOV koordinátát meg lehessen tudni, amelyek a kattintást követően a térkép feletti információs boxban jelennek meg egy tizedes pontossággal.

Megjegyzés

A térképgenerálást értelemszerűen csak a Magyarországot befoglaló téglalapnyi területen érdemes használni az EOV rendszer sajátosságai miatt. A szélességi-hosszúsági adatok (LatLng) konverziója EOV koordinátákra 1 m-es pontossággal, a hálózati sebességtől függő késleltetéssel történik, a FÖMI által kiadott számítási módszer használatával.

gmaps-eov.txt · Utolsó módosítás: 2014/02/04 08:47 szerkesztette: Nagy Ferenc